Sigorta poliçesi sigorta ettiren / sigortalı tarafından verilen teklifname ve bu teklifnamenin kabulü şeklinde düzenlenir. Bu açıdan sigorta poliçesi düzenlenirken sigorta ettiren sigortaya konu kıymetleri ve sorumluluklarını doğru şekilde beyan etmeli ve sigorta edilecek şeylerin bedelini güncel piyasa rayiçleri yada yeni bedellerine göre bildirmelidir.
Kıymetlerin özellikleri ve bedellerinin doğru beyan edilmemesi hasar anında eksik sigorta, yanlış beyan nedeniyle muafiyet uygulaması yada hasarın reddedilmesi şeklinde sonuçlar doğurabilir.
Poliçe başlangıç vadesi öncesinde meydana gelen hasarlar sigorta teminatı dışındadır. Poliçe ile vade başlangıcı sonrasında meydana gelebilecek riskler teminat altına alınmaktadır.
Poliçe ile belirli bir adreste bulunan kıymetler teminat altına alınmaktadır. Birden çok adresi bulunan sigortalıların her adres için ayrı poliçe satın alması ya da satın alınacak poliçede her bir adres ve bu adreslerde bulunan kıymet ve bedellerinin doğru olarak bildirilmesi önem taşımaktadır. Birden çok işyeri olup sadece bir adres için teminat alınmışsa teminat alınan adres için gerçekleşen riskler dışında kalanlar tazmin edilmez.
Maddi hasar sigortaları (Mal sigortaları) başlıca yangın sigortası, mühendislik sigortası, nakliyat sigortası, kara araçları, hava deniz ve demiryolu araçları şeklinde farklı genel şartları içeren poliçeler ile yaptırılabilir. Bu poliçeler birbirinden farklı şartlara sahip olup tek bir poliçe çoğu zaman tüm kıymetleri güvence altına almamaktadır. Bazı paket sigortalar ile yangın ve ek teminatlarına ilave olarak mühendislik ve sorumluluk sigortaları ilave edilmektedir.
Bu açıdan sigorta poliçesinin her türlü zararı karşıladığı düşünülmemelidir. Bunun yanı sıra, ilgili poliçe genel şartlarının okunarak, teminata dahil ve teminat dışı olan durumların bilinmesi doğru poliçe satın alınması yönünden faydalı olacaktır.
Özellikle yüksek hasar etkisi olan deprem, sel vb. katastrofik doğal afetler ile terör, halk hareketleri gibi geniş çaplı etkisi olan olaylar nedeniyle meydana gelecek hasarlar için poliçelerde bazı muafiyetler bulunabilir. Ayrıca hasar frekansının ve hasar tutarının homojen olmadığı, riskin yüksek olduğu hırsızlık, emniyeti suistimal ve bazı sorumluluk hasarlılarında poliçelerde muafiyet bulunabilir. Poliçede belirtilen bu ve bunun gibi olaylar nedeniyle gerçekleşen hasarlar için tazminat hesaplaması muafiyet düşüldükten sonra kalan miktar olarak gerçekleşmektedir. Poliçe yapılırken bu tarz olaylar nedeniyle meydana gelecek hasarların bir miktar eksik ödeneceği bilinmelidir.
Yangın, Hırsızlık, Cam Kırılması, Sorumluluk Sigortaları vb. genel şartları altında teminatlar sayılmış ve bunların dışında kalan riskler / olaylar nedeniyle meydana hasarların teminat dışında kaldığı belirtilmiştir. Bu açıdan bahse konu sigortalar All Risk – Tüm Muhataralar poliçeleri gibi teminat içi olan hallerin sayılmadığı ancak istisnaların sayıldığı poliçe türlerinden farklıdır. Yangın poliçelerinde risklerin doğrudan sebep olduğu hasarlar teminat kapsamındadır. Dolaylı hasarların teminat dışı olabileceğini unutmayınız. Bazı teminatlar poliçede belirtilen önlemlerin alınması koşuluyla sağlanmakta olup (Örn. Dahili su hasarlarında emtia için palet şartı, hırsızlık güvenlik önlemleri, kilit altında bulunma şartı vb) bu şartların yerine getirilmemesi halinde hasarınız teminat dışı kalabilecektir.
Hasarın giderilme süreci ile tazmin süreci birbirinden bağımsız olduğundan hasar tazmini için gereken bilgi ve belgelerin süratli şekilde temini hasarınızın kısa sürede tazmini için önem taşımaktadır.